WIKI-DATA-THON Lab Ciutat Oberta, cocreació i memòria col·lectiva

Què és una ciutat oberta? Com podríem obrir a la construcció col.lectiva l’imaginari i la memòria de la ciutat? Com es dirien els carrers de Barcelona si la història hagués reconegut aquest mèrits de col·lectius dels quals avui no es sap gaire?

Desde Dimmons/UOC, LiquenDataLab, Iniciativa OpenData, Viquidones i altres col·lectius estem fent una crida per participar a la wiki-data-thon del dia 20 d’octubre a la Fabra i Coats LAB: CIUTAT OBERTA, COCREACIÓ I MEMÒRIA COL·LECTIVA on treballarem amb col·lectives especialitzades en la recopilació de la memòria, mapeig i visualització de dades per tal de visualitzar la realitat i els reptes de Barcelona i en el marc de les reflexions sobre el que entenem per una ciutat oberta. Entre d’altres coses, ens proposem revisar el nomenclàtor de noms de carrers de Barcelona i la distribució geogràfica de la memòria dels processos col·lectius, i en particular aquells vinculats a les dones. Treballarem amb varies fonts de dades i editarem la Viquipèdia sobre allò relatiu als processos de col·lectius a Barcelona, la història del procomú a la ciutat des d’una perspectiva de gènere i la seva presència a l’espai públic. Viurem el repte de visualitzar la ciutat amb mapes i noms de carrers i de llocs que recuperaran històries passades, fets i personatges històrics, la memòria d’esdeveniments i fenòmens cocreats propis d’una ciutat oberta a la seva propia reinvenció.


La “Wiki-Data-Thon” Ciutat Oberta 2018 és una activitat que s’inscriu dins de la Biennal de Pensament "Ciutat oberta" de Barcelona.

PROGRAMA10:20h Registre i obertura de l’espai infantil.10:30h Presentació de la jornada Ciutat Oberta, Cocreació i Memòria. Història i valorització dels processos de cocreació col·lectiva a la ciutat de Barcelona.11:15h Presentació de la visualitzac…

PROGRAMA

10:20h Registre i obertura de l’espai infantil.

10:30h Presentació de la jornada Ciutat Oberta, Cocreació i Memòria. Història i valorització dels processos de cocreació col·lectiva a la ciutat de Barcelona.

11:15h Presentació de la visualització del mapa de la Ciutat de Barcelona (anàlisi del nomènclator de la ciutat). En quina mesura estan presents processos de cocreació de la ciutat? Com és de masculina i femenina la ciutat? Quines professions i fets es recorden? Presentació de les dades de Barcelona OpenData Iniciative i anàlisi segons Design Justice a càrrec de LiquenDataLab, presentació de TheDataPlace i conjunts de dades allotjats al repositori obert digital.

12:00h Llançament de reptes de la jornada.

Inici de la wiki-data-thon sobre la història de la Barcelona oberta i cocreada. Sessió activa de recopilació de dades, debat entre grups, volcatge i preparació per pujar amb bots a la Wikipèdia i publicació de dades en obert.

[Hi haurà lliure accés per les persones participants, entrepans i fruites a disposició sense un horari marcat, amb moments flexibles perquè els grups puguin parar a dinar o descansar]

16:45h Presentació de casos/data sets i visualització de dades sobre la producció col·lectiva a la ciutat i la recuperació de la memòria col.lectiva: nomenclator de ciutat i altres mapeigs de ciutat cocreats.

17:30h Debat sobre el paper de les noves tecnologies i com ofereixen nous reptes i oportunitats per repensar la creació i la memòria.

QUÈ ÉS LA BIENNAL DE PENSAMENT - CIUTAT OBERTA?  Les ciutats constitueixen els principals escenaris de les múltiples transformacions que marquen el nostre canvi d’època. #CiutatOberta  La Biennal de Pensament "Ciutat oberta" és un cicle de debats, p…

QUÈ ÉS LA BIENNAL DE PENSAMENT - CIUTAT OBERTA?

Les ciutats constitueixen els principals escenaris de les múltiples transformacions que marquen el nostre canvi d’època. #CiutatOberta

La Biennal de Pensament "Ciutat oberta" és un cicle de debats, performances, concerts i xerrades que neix de la mà de Barcelona Cultura aquest 2018 amb la intenció de connectar el debat sobre el paper de les ciutats d’avui amb els grans reptes de la societat contemporània.

L’objectiu de la Biennal és obrir el debat sobre les ciutats que volem i necessitem, amb mirades plurals i la participació de tothom. Una setmana de reflexions, preguntes i experiències. Una festa de les idees.

Previous
Previous

Hackató de Ciència Ciutadana: Polítiques Públiques + Design Justice

Next
Next

La Viquièdia com a camp de batalla (viquimarató + taula rodona)